skip to Main Content

Deze week was ‘stotteren’ het onderwerp bij Het Klokhuis. Zie: https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/4208/Stotteren. Stotteren kan ontzettend lastig zijn en er speelt zoveel meer mee dan alleen maar wat je hoort. Wat fijn dat we ook meer ‘rolmodellen’ voorbij zien komen op tv en radio die stotteren. Denk aan Miss Montreal en Typhone. Miss Montreal heeft ook samen met Ali B een app ontwikkelt; Get The Flow. Hierin kunnen jongeren zelf oefenen in vloeiender rappen.

Vaak ontstaat stotteren in de leeftijd van 2-6 jaar, de leeftijd dat de spraak- en taalontwikkeling in volle gang is. 5% van alle kinderen gaat haperen, 1% blijft stotteren. We kunnen helaas niet zeggen waarom het bij sommige kinderen overgaat en waarom niet. We weten wel dat jongens een grotere kans hebben om te blijven stotteren, maar ook de tijd dat het kind al stottert is een voorspeller. En of er meer familieleden zijn die stotteren. De screeningslijst voor stotteren (SLS; zie stotteren.nl/ouders/screeningslijst-voor-stotteren-sls.html) is een handig instrument om te bepalen of het handig is nog even af te wachten of om contact op te nemen met de logopedist/ stottertherapeut.

Een belangrijke theorie over stotteren is het eisen en mogelijkheden model. Ik hoor ook veel ouders zeggen; het lijkt alsof hij in zijn hoofd al verder is. Oftewel: je wilt meer zeggen (je snapt wat je wilt zeggen) dan dat je kan (je kunt de woorden nog niet vinden of de klanken). Er is een mismatch tussen die eisen die aan je(zelf) gesteld worden en wat kan. Dit kan op het gebied van spraaktaal, maar ook op motorisch, sociaal, cognitief of emotioneel gebied.

Er zijn steeds meer onderzoeken die een oorzaak in de hersenen aangeven. Hoe dat precies zit, is nog onduidelijk. Op dit moment wordt stotteren nog vaak uitgelegd als ’timingsprobleem’. Niet alle onderdelen van de taal en spraak zijn tegelijk op elkaar afgestemd. Hierdoor wordt er even op de ‘stopknop’ gedrukt waardoor een letter herhaald of verlengd wordt om tijd te winnen. En waarom kunnen Miss Montreal en Typhone dan zo goed zingen en rappen? Omdat je met muziek ’timing’ toevoegt met ritme!

Back To Top