skip to Main Content

De spieren in en om de mond zijn belangrijk. Ze zijn belangrijk bij het eten en drinken en bij het praten. Ook zorgen ze voor de vorm van het gebit en de vorm van de kaken.

Er kunnen verkeerde mondgewoonten zijn, waardoor spieren niet (meer) goed samenwerken. Deze verkeerde mondgewoonten zijn dan schadelijk.
Een voorbeeld: de spieren van de tong en de lippen worden niet goed gebruikt door het duimzuigen. De tong kan dan tijdens praten en slikken tegen of tussen de tanden komen. De tong drukt dan steeds tegen de tanden. Hierdoor kunnen de tanden naar voren groeien. En ook kun je klanken verkeerd gaan uitspreken, je ‘slist’ dan bijvoorbeeld.

Tanden en kiezen kunnen scheef gaan staan door schadelijke mondgewoonten. Ook kan een kaak anders groeien. Zo kunnen problemen met slikken of kauwen ontstaan. Ook kun je hierdoor problemen met je kaakgewricht krijgen.

Schadelijke mondgewoonten zijn:
– duimzuigen of vingerzuigen
– speenzuigen
– een open mond hebben als je niet praat
– ademen door de mond
– de tong ligt laag in de mond (tegen of op de ondertanden)
– verkeerd kauwen
– nagelbijten
– verkeerd slikken

Logopedisten kunnen goed helpen bij het afleren van schadelijke mondgewoonten. Zij zijn hiervoor speciaal geschoold. Ook kunnen ze goede mondgewoonten aanleren.
Hier is een speciale therapie voor, OMFT (oromyofunctionele therapie). Deze therapie zorgt ervoor dat de spierkracht in en om de mond verbetert. Ook de uitspraak kan worden verbeterd.

Soms is een beugel nodig. Ook dan kan OMFT helpen bij het krijgen van een betere tandstand. Na de beugel kan OMFT helpen om de mooie gebitsstand te houden.

Bron; “Durf jij bij de grote mensentandenclub?”, Karin Tijs-Hulleman en Anna Sikkes

Back To Top