skip to Main Content

Stem

Om duidelijk verstaanbaar te zijn, zijn naast de mondspieren ook de adem en het strottenhoofd belangrijk. Bij stemklachten kan er sprake zijn van:
– heesheid
– niet luid genoeg kunnen spreken
– te snel spreken
– het gevoel ‘lucht tekort te hebben’
– teveel spierspanning in de keel
– het gevoel hebben dat er iets in de keel zit (globusgevoel)

Hierdoor kan iemand moeite hebben met het uitvoeren van zijn/ haar beroep of pijnklachten hebben. Keelklachten en stemklachten bij veel stemgebruik kunnen komen door een verkeerd gebruik van de stem. De KNO-arts zal een eventuele organische oorzaak, zoals een poliep of stembandknobbeltjes, uitsluiten.

De logopedist kan helpen bij het verbeteren van de stemvoorwaarden. Zoals het verminderen van schrapen en hoesten en op een goede manier leren roepen. Maar ook kunnen stemtechnieken aangeleerd worden en ademtechnieken.

Meer informatie over stem is te vinden op: https://www.stemplatform.nl/ik-heb-een-stemprobleem-wat-nu

Astma

De logopedist kan helpen bij het aanleren van gezond stemgebruik, ademing, stemgeving, ademverdeling en verminderen van chronische hoest. Hierdoor kan ook de verstaanbaarheid toenemen. Ook leert de logopedist de patiënt een gecontroleerde ademing te gebruiken tijdens het spreken of tijdens astma-aanvallen. Hierbij werkt de logopedist soms samen met een fysiotherapeut of oefentherapeut Cesar/Mensendieck.

COPD

COPD-patiënten kunnen problemen hebben tijdens het praten. Door het ademtekort kunnen maar weinig woorden na elkaar gezegd worden. Er wordt vaak en duidelijk hoorbaar ingeademd. Soms ook op onlogische momenten tijdens het praten. Het spreken is hierdoor moeilijker te verstaan. Door de manier van ademhalen worden de stembanden overbelast en kan heesheid het gevolg zijn. Langer spreken is vermoeiend. Vooral COPD-patiënten met een spreekberoep kunnen veel last hebben van hun stem.

Hyperventilatie

Tijdens de behandeling leert de patiënt welke problemen met de hyperventilatieklachten samengaan en leert deze oplossen. Er wordt gewerkt aan de ademing in rust, tijdens spreken en andere lichamelijke inspanning. Ook wordt geleert hoe om te gaan met een aanval van hyperventilatie.

Back To Top